Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά
3⁄4 του φλυτζανιού βούτυρο (προτιμότερο αγελαδινό) 4 κουταλιές λάδι
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι (όχι πολύ γεμάτο)
1⁄2 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές
1⁄2 φλυτζάνι σταφίδες μαύρες
3⁄4 του φλυτζανιού κουκουνάρι ελαφρά ψημένο
2 ξύλα κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού ή μανταρινιού (αν σας αρέσει) 41⁄4 φλυτζάνια νερό

Διαδικασία
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τη φλούδα, τις κανέλες και τις σταφίδες. Το αφήνετε να ζεσταθεί, ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και όταν πάρει μια βράση μόνο, το αποσύρετε από τη φωτιά.
Στο μεταξύ σε άλλη, ευρύχωρη κατσαρόλα βάζετε το λάδι και το βούτυρο· όταν λιώσει ρίχνετε και το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει ελαφρά. Όταν είναι έτοιμο θα κάμει ένα ωραίο, ώριμο άρωμα ψημένου. Τότε θα ρίξετε (προσε- κτικά γιατί πιτσιλάει) το ζεματιστό σιρόπι —το μισό στην αρχή και μετά το υπόλοιπο*. Ανακα- τεύετε ζωηρά μέχρι να απορροφήσει το υγρό το σιμιγδάλι και όταν σέρνετε την κουτάλα στην κατσαρόλα, να κάνει δρόμο. Τότε ρίχνετε το κουκουνάρι και ανακατεύετε πάλι.
Αδειάζετε τον χαλβά σ’ ένα σκεύος (φόρμα ή μπολ) αφού το βρέξετε με νερό και το τινάξετε. «Πατάτε» με την κουτάλα για να μην μείνουν κενά ανάμεσα και το αφήνετε να κρυώσει. Το ανα- ποδογυρίζετε μετά και το κόβετε όπως σας αρέσει.
*Πριν ρίξετε το σιρόπι στον χαλβά, πετάξτε τη φλούδα και τις κανέλες

Χαλβάς σιμιγδαλένιος Χαλβάς σιμιγδαλένιος